- סביבה יבשה – חשיבות עליונה לשמירה על סביבה יבשה גם ובעקר אם משתמשים במערכות צינון .
- ביצוע קילטור עמוק וגירוף מדרכים כפעולת חובה על בסיס יומי !! – לא לחסוך בעבודה!
- הפעלת אוורור במהלך כל היממה –יעיל לצינון הבקר ולייבוש המרבץ.
- הקפדה יתרה על תפעול וניטור מערכות קירור החלב
- רפד אנאורגני – אם יש צורך לרפד נקודתית עדיף לבצע זאת עם חומר אנאורגני (חול, פיצלי שמן)
- הדברת מעופפים – הציבו מלכודות ורססו בחומרים המותרים לשימוש ע"י השו"ט (לדף הדרכה בנושא טיפול במעופפים וזבובים של הלל מלכה לחץ כאן . לרשימת חומרי ההדברה המאושרים ע"י השו"ט לחץ כאן)
- מים קרירים ונקיים (שוקת מוצלת) לאורך כל שעות היממה – הקפדה יתרה על בעלי החיים הצעירים והיונקים.
- ביצוע חליבה היגיינית מלאה – כבכול השנה, אין הנחות בקיץ !! .
- נוכחות מזון טרי באבוס – ימנע רביצת הבקר מיד לאחר החליבה.
- מניעת עקה – מניעת עקה מכל סוג שהוא, עשויה להבטיח את יכולת ההגנה העצמית של הבקר והמקנה ולמנוע תחלואה מסוגים שונים. זכרו בעלי חיים עושים זאת בצורה הטובה ביותר, ואנו נדרשים לעזור להם באמצעות אבטחת רווחתם ובריאותם.
מצורף מאמרו של הלל מלכה בנושא צינון פרות – לקריאה לחץ כאן
מהי עקת חום:
מתפתחת כאשר תנאי הסביבה חורגים מאזור הנוחות של בעל החיים.
בעל החיים נאלץ לבזבז אנרגיה רבה בשמירה ואיזון טמפרטורת גופו ועל הדרך מאבד מים רבים. הפרה סובלת כמו יונקים רבים אחרים מעקת חום אך חשוב תמיד לזכור כי בניגוד לאחרים הפרה מייצרת עשרות ליטרים של חלב.
לעומס חום סביבתי יש השפעה שלילית על בריאות הפרה ועל ביצועי הייצור, איכות החלב והרכבו, מדדי הפוריות והתחלואה, מה שגורם להפסדים כבדים לרפת.
סימנים של בעלי חיים ( פרה) הסובלים מעקת חום:
– צריכת מזון מופחתת.
– ירידה משמעותית בתנובת חלב
– נשימה כבדה ושטחית
לכניסה לאתר אינטרנט בו ניתן למצוא נתוני מטאורולוגיה חקלאית לחץ כאן
לקראת עונת הקיץ החמה מספר הנחיות לבטיחות בעבודה וגיהות העובדים ברפת החלב בריאות ובטיחות העובדים:
- לקראת חודשי הקיץ החמים העומדים בפתח חשוב להקפיד על שתיה מרובה.
- להקפיד על חבישת כובע, בגדים מגינים מפני השמש היוקדת ושימוש במסנני קרינה באזורי גוף החשופים לשמש.
- קיימת חשיבות רבה לעבודה בנעלי עבודה גבוהות בייחוד בשטחים בהם עשבייה רבה, פינות אפלות וקרירות לנוכח ריבוי נחשים וזוחלים אחרים העלולים לסכן את בריאותינו
- רצוי לעבוד בשעות הקרירות של הבוקר ולאחר מכן לעבוד בשטחים מוצלים וקרירים ככל הניתן.
מודעות ומניעת שריפות:
- טיפול בעשבייה באזורי הרפת ומרכז המזון, מומלץ לרסס בחומר מונע שריפה בפסים סביב המתבנים.
- מומלץ שהשחת והקש יוחזקו במספר מצבורים מופרדים בכדי להקטין את החשש לשריפת כל מלאי המזון בבת אחת.
- בדיקת ציוד: מטפים, צינור כיבוי אש, מחבט כיבוי אש
- הצבת שילוט על איסור עישון והדלקת אש בקרבת מרכזי מזון והמתבנים, צוברי ובלוני הגז ואזורים בהם מאוחסנים דלק או חומרים מתלקחים אחרים.
- יש להנחות העובדים לגברת הזהירות (עובדים זרים)
- שימת לב מיוחדת בעת ביצוע עבודות ריתוך.
ד"ר צביקה בנאור
מנהל מאל"ה
אחראי תחום וטרינריה ואיכות החלב